tiistai 4. helmikuuta 2014

HIFK peittosi skotlantilaiset merimiehet (HS 23.5.1909)


(Helsingin Sanomien raportti HIFK:n ja skotlantilaisista merimiehistä kootun joukkueen välisestä ottelusta toukokuussa 1909. Skottien heikko taso tuli vieraskorealle toimittajalle yllätyksenä. Tuomarina toimi varhaisen suomalaisen jalkapallon pioneeri, tanskalainen monitoimimies Johannes Blenner.)

Kamraterna-seuran urheilukilpailut.

Wiime helatorstaina tapahtuiwat täkäläisen I. F. K:n tawanmukaiset urheilukilpailut Uudenmaan ruotsalaisten nuorisoseurain edustajien kesken. Sitäpaitsi oli järjestetty yleiset 400 m. wiestin- ja 1,500 m. kestäwyysjuoksukilpailut sekä lopuksi jalkapallo-ottelu I. F. K:n ja tilapäisesti kootun skotlantilaisen joukkueen kesken. (...)

Kun muu ohjelma oli suoritettu, seurasi jännityksellä odotettu jalkapallo-ottelu. Sanoimme jännityksellä, sillä seisoiwathan siinä wastatusten Towsendin pokaalin äskeinen woittaja Kamraterna sekä tilapäisesti parin Helsingin satamassa olewan englantilaisen laiwan miehistöstä kokoonpantu "yhdistetty skotlantilainen" joukkue.

Mutta petyttiinpä aikalailla skottien suhteen, sillä waikka heidän joukkueessaan olikin muutamia meikäläisiin oloihin nähden erinomaisia "taiteilijoita", niin ei heidän pelinsä wastannut sentään sitä, mitä heiltä oli odotettu. Yhteispeli oli huononpuoleista ja yksityiset pelaajat eiwät olleet kylliksi wikkeliä - ja mistäpä se wikkelyys wanhanpuoleiselle merimiehelle tulee.

Pallon käsittelemisessä ja wiemisessä oliwat wieraat sitäwastoin koko näppäriä. Saisiwatpa he pelata yhdessä noin kuukauden päiwät, niin he warmasti kunnialla ottelisiwat meidän parhaimpien joukkueiden kesken!

I. F. K. pelasi tapansa mukaan warmasti ja tyyneesti ja woitti helposti 8 maalilla 3 wastaan (5-0; 3-3).

Erotuomarina oli hra J. Blenner.

(Helsingin Sanomat no 116, 23.5.1909)

Ei kommentteja: